31 Ekim 2013 Perşembe

TANE TANE PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR

Pirinç çeşidi önemli, baldo pirinçte her zaman daha iyi sonuç alırsınız...
  • Pirinci 1-2 saat önceden ıslatmak yumuşak olmasına  ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine yardımcı olur...
  • İyi bir pilav için her zaman  tereyağı=lezzettir :) Sağlık probleminiz varsa tereyağı yerine sıvıyağ tercih edebilirsiniz. Ben genelde şehriyeyi sıvıyağla kızartır sonradan tereyağ eklerim.
  • Pirinci kavururken hafif rengi dönünce suyunu ekleyin, fazla kavrulan pirincin rengi koyulaşır ve su çekmez.Çok koyu şehriye de pilavın görüntüsünü bozuyor bence:)
  • Baldo pirinçler genelde 1 ölçüye 1.5 ölçü su çeker. Önceden ıslatılan pirinçlerde bir parmak daha az koymak gerekir. Diri olursa kontrol edip  biraz su eklemek risk almaktan daha mantıklı...
  • Önce iyice kaynamasını bekleyip sonra altını kısıp kapağını kapatmak lazım...
  • Pilav pişerken mümkün olduğunca karıştırmayın, pirinçler kırılıp diri görüntüsünü kaybeder. 
  • Pilav pişince biraz yumuşak olduğunu farkederseniz sakın kapağını kapatmayın, üstü açık bir şekilde demlendirin. Zaten yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkili :)
  • Yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz yağ koyup biraz ısıtıp üzerine gezdirebilirsiniz...
  • Pilavın altını kapattıktan sonra, demlenmeye bırakmadan önce spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak  gerekiyor. Nem dengesi sağlandığı için taneler iyice açılıyor...
  • Pilavın beyaz olmasını istiyorsanız pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak lazım. Birkaç damla limon suyuda beyaz ve parlak olmasını sağlar.
  • Afiyet Olsun.
      

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder