31 Ekim 2013 Perşembe

TANE TANE PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR

Pirinç çeşidi önemli, baldo pirinçte her zaman daha iyi sonuç alırsınız...
  • Pirinci 1-2 saat önceden ıslatmak yumuşak olmasına  ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine yardımcı olur...
  • İyi bir pilav için her zaman  tereyağı=lezzettir :) Sağlık probleminiz varsa tereyağı yerine sıvıyağ tercih edebilirsiniz. Ben genelde şehriyeyi sıvıyağla kızartır sonradan tereyağ eklerim.
  • Pirinci kavururken hafif rengi dönünce suyunu ekleyin, fazla kavrulan pirincin rengi koyulaşır ve su çekmez.Çok koyu şehriye de pilavın görüntüsünü bozuyor bence:)
  • Baldo pirinçler genelde 1 ölçüye 1.5 ölçü su çeker. Önceden ıslatılan pirinçlerde bir parmak daha az koymak gerekir. Diri olursa kontrol edip  biraz su eklemek risk almaktan daha mantıklı...
  • Önce iyice kaynamasını bekleyip sonra altını kısıp kapağını kapatmak lazım...
  • Pilav pişerken mümkün olduğunca karıştırmayın, pirinçler kırılıp diri görüntüsünü kaybeder. 
  • Pilav pişince biraz yumuşak olduğunu farkederseniz sakın kapağını kapatmayın, üstü açık bir şekilde demlendirin. Zaten yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkili :)
  • Yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz yağ koyup biraz ısıtıp üzerine gezdirebilirsiniz...
  • Pilavın altını kapattıktan sonra, demlenmeye bırakmadan önce spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak  gerekiyor. Nem dengesi sağlandığı için taneler iyice açılıyor...
  • Pilavın beyaz olmasını istiyorsanız pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak lazım. Birkaç damla limon suyuda beyaz ve parlak olmasını sağlar.
  • Afiyet Olsun.
      
    SODALI POĞAÇA


    Malzemeler:
    1 paket yaş maya
    1 su bardağı ılık süt
    1 şişe soda
    1su bardağı sıvıyağ
    1 yemek kaşığı şeker
    Yarım yemek kaşığı tuz
    Aldığı kadar un
    Peynir

    YAPILIŞI:Mayayı ılık sütle iyice eritiyoruz ve en az 15 dakika bekletiyoruz.Ben sütü cezvede iyice ısıtıyorum mayayla eritiyor 10 dk kadar bekletiyorum.Sonra sırasıyla şekeri tuzu sodayı sıvıyağı ekleyip karıştırıyorum.Sonra yumşak bir hamur olasıya kadar yavaş yavaş un ekleyerek yoğuruyorum.20 dk kadar bekletiyorum.Sonra yumurta büyüklüğünde hamurları koparıp içine peynir ekleyip hamuru yuvarlıyorum.Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu,susam serpiyorum.Üzeri kızarıncaya kadar 200 derece fırınlıyorum.Poğaçamız hazır.Afiyet olsun.