14 Ekim 2013 Pazartesi

GAZETE BAKLAVASI TARİFİ
 

 
 
 
 

Malzemeler (orta boy fırın tepsisi için)
  • 500 gr. un
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik ılık su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu
  • 1 çay kaşığının üçte ikisi kadar tuz
Arasına: Ceviz
Açmak için: 1 bardak  un, 1 bardak  nişasta
Üzeri için: 3 veya 3.5 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz
  • Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur yoğurun.
  • Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri dibine yağ döktüğünüz bir tepsiye dizin. Bezeler yağın içinde bekleyecek.
  • Bezeler bu yağın için yaklaşık 1 saat beklemeli. Daha sonra bezeleri yağdan alıp mutfak havlusu serilmiş bir tepsiye alın ve üzerini yine havluyla örtün. Bu şekilde bezelerin fazla yağı gidecek. Yarım saat kadar da böyle bekletin.
  • Un ve nişastayı karıştırın. Tek nişasta olunca yufkalar çabuk kuruyor, açması zorlaşıyor.Bezeleri teker teker büyütebildiğiniz kadar büyütün.
  • Açtığınız yufkayı oklavaya gevşekçe dolayın ve hafifçe ortaya doğru büzün. Büzme işini hafif yapın yoksa açarken zorlanırsınız.
  • Büzülen yufkayı temiz bir kağıt üzerine dikkatlice açın. 2 adet yufkayı açıp bu şekilde sererek bekletin. Yufkaların nemini kaybetmesi lazım ki; şekilleri bozulmasın.
  • Daha sonra ilk açtığınız yufkanın üzerine ceviz serpin. Üzerine ikinci yufkayı serip
  • Alttaki kağıdın yardımıyla yufkaları önce bir tarafını, daha sonra diğer tarafını ortaya doğru yuvarlayıp, yuvarlanan kısımları üst üste bindirin. Yani tek bir rulo haline getirin.
  • Ruloyu 3 parmak genişliğinde dilimlere kesip tepsiye yerleştirin.Üzerine soğuk yağı dökün. Yağ bol olmalı. Baklavanın yarısını geçecek kadar yağ koyun.
  • Baklavayı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
  • Şerbeti hazırlayın. Şerbet çok koyu veya çok cıvık olmamalı.
  • Şerbet ılık, tatlı soğuk olmalı. Ev baklavalarında sıcak şerbet tatlıyı yumuşatıyor. Bu yüzden ılık dökülmeli
  • 3-4 saat bekleyen tatlımız servise hazır. Afiyet şifa olsun.