9 Ocak 2014 Perşembe

ADANA USULU İÇLİ KÖFTE



MALZEMELER
İÇ HARCI
1 kilo yağlı dana veya kuzu kıyma
1 kilo soğan
250gr tereyağ veya margarin
2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı biber salçası
dilerseniz bir tutam maydanoz
DIŞ HARCI
1 kilo ince siyah köftelik bulgur
1 yumurta
500gr lık irmik
2-3 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
yoğurmak için 1 bardak su
 
YAPILIŞI:
Bulgurunuzu   biraz ılık suyla geniş kenarlı büyükce bir tepside ıslayın.Üzerine tuzu ve irmiği atın ve karıştırın.Yumurtasını ve salçasını koyun, baharatını ekleyip iyice yoğurun..Yoğururken bir kaç avuç su  ve ununuda ekleyin.İçli köfte dış hamurunuz iyice macun kıvamına gelene kadar yoğurun.İçli köftenizin dışı hazır..
  • İç kıymasını bir gün önceden hazırlarsanız ,daha iyi ve pratik olur.Çünkü kavrulan kıymanın iyice soğuyup,yağının donması gerekiyor..
  • Kıymayı kavururken,önce kıymayı geniş bir tencereye alın ve suyunu çeken kadar kavurun.Suyunu çekince incecik doğradığınız soğanları ekleyin ve onunda suyu çekilene kadar kavurun.Sonrada yağını ve salçasını ekleyin.Kıymanız yağlada iyice kavrulunca içine baharatlarını ekleyin.Maydanozları ince ince doğrayın ve kavrulan kıymanızı yayvan bir tepsiye koyun,iyice soğusun.
  • Köfte malzemelerinizi hazırladıktan sonra içli köftelerinizi hazırlıyabilirsiniz..Köftede  hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alın ,parmağınızı içine sokarak,elinizle  açın..İçine kıymanızdan birer yemek kaşığı koyarak kapatın ve yuvarlak hale getirin.Üzeri biraz yüksek,altı düz olacak.İlk seferde çok ince açamıyabilirsiniz,ama köfte yaptıkça daha ince açarsınız..
  • Köftemizin iç kıymasının kavrulması çok önemli,kıymanın suyunu iyice çekmesi ve sulu kalmaması lazım..Ayrıcada dışının iyice macun gibi yoğrulması lazım ve tabiki incecik açılması..Lezzetli ve güzel bir Adana içli köftesi için bu püf noktalarını dikkatle okuyun ve uygulayın.
  • İçli köfteleri hazırladıktan sonra buzdolabında dinlendirin..Daha sonra haşlamak için büyük bir tencereye su koyun,içine biraz tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyu koyun.Kaynayınca köftelerinizi içine dikkatlice atın,köfteler suyun yüzüne çıkınca olmuş demektir..Sonrada afiyetle yiyin..
  • Köftenin suyuna attiğınız tuz ve eklediğiniz limon suyu köftelerinizin patlamadan pişmesine yardımcı olur..
  • Bu ölçüden, ortalama orta boy 45 adet köfte çıkar..
  •