28 Ekim 2013 Pazartesi

EV YAPIMI MANTI:




İç Malzemesi:
*250 gram kıyma
*1 büyük boy soğan (rendelenmiş)
     
Mantı hamuru:
*2 su bardağı un
*1 yumurta
*Tuz
*Aldığı kadar su

Mantı sosu:
*Yoğurt Sarımsak,
*Kırmızı biber
*Tereyağı Nane Sumak


 
Mantı hamurunun hazırlanışı:
Una bir yumurta kırılır. Su ile hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Hamur oklava ile 5mm kadar, veya en ince şekilde açılır. Hamur, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (veya masa üzerinde de yapabilirsiniz). Büyük daire şeklinde açılan hamur, bıçak ile enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3- 4 cm genişlikte kesilir. Sonuçta hamur 3-4 cm kareler şeklinde kesilmiş olur. Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara konulur


Mantı içinin hazırlanışı:
Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin ince doğranmış soğan ile karıştırıp, mantının içini hazırlayın.
 
 
Pişirme, sos ve servis:
Bir tencere suya tuz ekleyip ateşte kaynatın.  Mantı tanelerini tek tek kenarlarını sıkıca kapatın. Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin. Ayıklanıp dövülmüş sarımsağı yoğurt ile karıştırın. Karışımı tüm mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir kaba yayın. Mantı taneleri kaynayan suya boca edin ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Mantılar pişmeye başlayınca yumuşar, bir tane alıp pişip pişmediğini kontrol edin. Sonra açılmamasına dikkat ederek, süzgeç yardımı ile mantıları pişirme suyundan süzürek alın. Tavada tereyağını kızdırın, süzdüğünüz mantının üzerine az az gezdirin. Şimdi mantıyı, içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba ekleyin ve güzelce karıştırın. En son olarak bir tavada tereyağı eritip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber ekleyin. Kırmızı biber yanıp, kararmadan önce tavayı ateşten alın ve yoğurlu mantı üzerine gezdirin. İsteğe göre mantıya nane ve sumak ilave edin. Afiyet olsun