11 Kasım 2013 Pazartesi

AŞURE
Malzemeler :aşure
yarım kg. buğday ( döğme)
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için ben kullanmıyorum)
1 kg. toz şeker
 Yapılışı :
Aşureyi başlamadan önce geceden olabilir. Büyük bir tencereye 9-10 saat öncesinden buğdayı büyük bir tencereye alıp içerisini su ile doldurarak bir taşım kaynatın.
Daha sonra nohut ve kuru fasulyeyi bir tencereye koyarak bir tencereye alıp tekrar buğdaydaki işlemi tekrarlayınız.
her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 9-10 saat dinlendirin.
8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları ara sıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
hepsi pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.
 Not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.
 
KOLAY ETSİZ ÇİĞ KÖFTE: Yapması o kadar pratik lezzeti o kadar muhteşem ki vazgeçilmeziniz olacak.

MALZEMELER:

  •  4 çay bardağı köftelik bulgur
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 çay bardağı isot
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
  • 2 çay kaşığı Urfa'nın kırk türlü baharatı (veya çok az tarçın ve kimyon)
  • 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:İsotu ve salçayı bir kaseye alalım.Üzerine 1 çay bardağı kaynar su koyup yarım saat bekletelim.Yoğurma leğenine bulguru,çok küçük doğranmış veya rendelenmiş soğanı,tuzu,baharatları ve isotlu salçayı koyup ezerek bulgur yumuşayana kadar yoğuralım.Ya da robota yoğurtalım:)İyice yumuşayan köfteye sıvıyağı ekleyip bir dakika daha yoğurup sıkmalar yapalım.Yeşillikle ve ayranla servis yapalım.