9 Kasım 2013 Cumartesi

DOLAMA BÖREK

MALZEMELER
3 adet yufka
1kg ıspanak
1 soğan
1su bardağı süt
kırmızı toz biber
Sıvıyağ,tereyağ
1yumurta sarısı
Susam,çörekotu
 
YAPILIŞI:Öncelikle ıspanaklar yıkanır doğranır.Soğanlar bir tencerede biraz sıvıyağ ile kavrulur ıspanaklar eklenir suyu çekene kadar iyice kavrulan ıspanakların üzerine biraz toz biber eklenir.Hazırlanan iç harcımız soğumaya bekletilir.Yufkanın biri alınıp tezgaha serilir yufkanın üzerine süt ve sıvıyağ  gezdirilir.Sonra iç harcımız yufkanın tamamına serilir.Gevşek bir şekilde katlanarak rulo haline getilir.Rulo haline gelen yufkayı sağ elimiz dışa sol elimiz içe doğru biraz kıvratılır.Böylelikle kırışık güzel bir görünüm sağlanıyor sonra gül şeklinde sarılır tepsiye serilir.Bundan sonraki yufkalara da aynı işlem yapılıp etrafına dolandırılır.Üzerine yumurta sarısı sürülüp tereyag gezdirilir ve susam çörek otu eklenerek 200 derece fırına verilir.Üzeri kızara kadar pişilir.Afiyet olsun.
 
Not:Böreğimiz kesinlikle biraz dinlendikten sonra yenilmeli çünkü ilk fırından çıktığında hem çok sıcak oluyor hem çıtır çıtır bir lezzeti sonradan kazanıyor.
 
BARDAKTA VİŞNE JÖLE
Malzemeler:
1paket vişne jöle
 
Kreması için
2,5 bardak süt
2,5 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 adet muz
YAPILIŞI:Paket vişne jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp(2,5 çaybardağı sıcak su ile karışım karıştırılır daha sonra 2,5 çay bardağı soğuk su daha ilave edilip iyice karıştırılır)
Sonra bardaklara yarıdan az konur buzdolabında önüne bir engel koyup bardaklar yatay gibi olacak şekilde yerleştirilir ki jöle şekildeki gibi durabilsin Jöleli bardaklar 4-5 saat kadar buzdolabında bekletilir.
Kreması için süt,un ve şeker karıştırılır muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Pişen muhallebinin içine vanilya eklenir karıştırılır.Daha sonra biraz ılıyan muhallebiye muz küçük küçük doğranır. Soğuyan muhallebi bardağa alınır.Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.Ben nane ve çilek reçeli tercih ettim.Afiyet olsun.
Not:Muhallebi jöleli bardağa eklenmeden önce iyice soğumalı yoksa jöleyi eritiyor.Şekilde görüldüğü gibi ben biraz acele ettim jöle biraz eridi.