19 Kasım 2013 Salı

YAPRAK SARMA


MALZEMELER…
1/2 (yarım kilo) yaprak
1 çorba kasesi pirinç (ılık su ile iyice yıkayın ve süzün)
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1 paket kuş üzümü ( bir bardak sıcak suya koyun ayıklanıp temizlensin sonra bir kapa alıp ayıklayın)
1 paket dolmalık fıstık (ılık su ile yıkayın)
1 tatlı kaşığı Tarçın (tarçın sevenler 1.5 kaşık ekleyebilir)
1.5 tatlı kaşığı nane ( taze nane kullanacaksanız yarım demet nane yaprağı ince ince kıyılmış)
1 çay kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı karabiber ( çok olur diyorsanız 1 çay kaşığı)
1 tatlı kaşığı  toz şeker
minik bir diş sarımsak
1 çay kaşığı salça
yeterli miktarda tuz (salamura yaprak tuzlu olur tuza dikkat) 
ince dilimlenmiş 3-5 dilim limon) 
1 çorba kasesi zeytin yağ
3 çorba kasesi sıcağa yakın su. 
1 bardak zeytinyağı (ocaktan almadan 2-4 dakika önce eklenecek

 YAPILIŞI : 
* Yapraklarınızı sıcak su ile iyice yıkayın süzün, kapaklı bir kaba koyup üzerine kaynar su ekleyin kapağı kapatıp bekletin)
* Bir tencereye 1 kase yağı,  soğanları, salçayı ekleyin 1-2 dk.  karıştırarak pişirin, pirinci ve sırasıyla tüm malzemeleri ekleyip kepçe yardımıyla azcık kavurun üzerine 1.5 kase hazırladığınız sudan ekleyin bir taşım kaynatın ocağı söndürün, kapağını kapatın bir kenarda hem soğusun hem de biraz demlensin…
* su da bekleyen yapraklarınızı süzün, sapları yapraklardan kolay ayrılıyorsa tamamdır değilse tekrar kaynar suda bekletin….
  yaprakları süzgece alıp iyice suyunu süzün, demlenmiş iç malzemenizin kapağını açıp iyice karıştırın bir kaşık yardımıyla tadına tuzuna bakın damak tadınıza uygun mu?  değilse baharat malzemelerinizle ilaveler yapıp iyice karıştırın

*** Gelelim sarma işlemine : Büyük bir servis tabağı alın yaprağı parlak kısmı altta olacak şekilde güzelce tabağa yayın hazırladığını iç malzemeden orta boy çorba kaşığı ile koparmış olduğunuz uç kısmının ortalarına doğru yayarak yerleştirin kenarlarını toparlayarak sarmaya başlayın (çok sıkı sarmayın, orta gevşeklikte ideal oluyor) Sarmış olduğunuz dolmanın boyu orta parmak uzunluğunda)  Geniş yayvan bir tencereye sıra ile yerleştirin.
** Sarma işlemi bittikten sonra,üzerine limon dilimlerinizi yerleştirin,  dolmaların en üstüne bir tabak yerleştirip kalan suyunuzu (1.5 kase) kenarından ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağı kısın hafif ateşte pişirin… ( kenarından bir tanesine çatalınızı batırarak veya alıp tadarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz) yaklaşık 20- 25 dakika… Pişmemişse kenarından kaynamış su ekleyebilirsiniz.
Pişirme işlemi tamamlandı üzerinde ki tabağı bir çatal yardımı ile kaldırın limon dilimlerini alın, kenarda bekleyen zeytin yağını üzerine  gezdirin tabağı kapatıp 2-3-4 dakika gibi ocakta pişirin. Ocağı kapatın kapağını hiç açmadan pişirdiğiniz tencere içinde soğumasını bekleyin…
Not….. hangi zeytinyağlı yemek olursa olsun pişimiş olduğu tencere içinde kapağı kapalı halde soğutulursa yemek çok lezzetli oluyor.
 Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder