GAZETE BAKLAVASI TARİFİ
Açmak için: 1 bardak un, 1 bardak nişasta
Üzeri için: 3 veya 3.5 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:
Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur yoğurun.
Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri dibine yağ döktüğünüz bir tepsiye dizin. Bezeler yağın içinde bekleyecek.
Bezeler bu yağın için yaklaşık 1 saat beklemeli. Daha sonra bezeleri yağdan alıp mutfak havlusu serilmiş bir tepsiye alın ve üzerini yine havluyla örtün. Bu şekilde bezelerin fazla yağı gidecek. Yarım saat kadar da böyle bekletin.
Un ve nişastayı karıştırın. Tek nişasta olunca yufkalar çabuk kuruyor, açması zorlaşıyor.Bezeleri teker teker büyütebildiğiniz kadar büyütün.
Açtığınız yufkayı oklavaya gevşekçe dolayın ve hafifçe ortaya doğru büzün. Büzme işini hafif yapın yoksa açarken zorlanırsınız.
Büzülen yufkayı temiz bir kağıt üzerine dikkatlice açın. 2 adet yufkayı açıp bu şekilde sererek bekletin. Yufkaların nemini kaybetmesi lazım ki; şekilleri bozulmasın.
Daha sonra ilk açtığınız yufkanın üzerine ceviz serpin. Üzerine ikinci yufkayı serip
Alttaki kağıdın yardımıyla yufkaları önce bir tarafını, daha sonra diğer tarafını ortaya doğru yuvarlayıp, yuvarlanan kısımları üst üste bindirin. Yani tek bir rulo haline getirin.
Ruloyu 3 parmak genişliğinde dilimlere kesip tepsiye yerleştirin.Üzerine soğuk yağı dökün. Yağ bol olmalı. Baklavanın yarısını geçecek kadar yağ koyun.
Baklavayı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
Şerbeti hazırlayın. Şerbet çok koyu veya çok cıvık olmamalı.
Şerbet ılık, tatlı soğuk olmalı. Ev baklavalarında sıcak şerbet tatlıyı yumuşatıyor. Bu yüzden ılık dökülmeli
Malzemeler (orta boy fırın tepsisi için)
- 500 gr. un
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağından 1 parmak eksik ılık su
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu
- 1 çay kaşığının üçte ikisi kadar tuz
Açmak için: 1 bardak un, 1 bardak nişasta
Üzeri için: 3 veya 3.5 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
- Bir fiske tuz
3-4 saat bekleyen tatlımız servise hazır. Afiyet şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder